Trusa pictura pentru incepatori: 5 sfaturi pentru alegerea materialelor

01.09.2017

Se pot pune multe intrebari in legatura cu materialele de care ai nevoie cand te apuci de pictura. Dar cea mai des intalnita este: de ce am nevoie intr-o trusa de baza?

Care sunt elementele obligatorii intr-o trusa de pictura si care sunt optionale, asta vom incerca sa lamurim in acest articol.

Probabil va ganditi deja ca aveti nevoie in primul rand de culorile de pictura, de pensule si de un suport pe care sa pictati. Dar, cand va uitati in varietatea de oferte a unui magazin de specialitate sau a unui magazin online, se face ceata.

Pe care dintre ele sa le alegi? Este mai buna una mai scumpa? Ce inseamna "scump" in materie de pictura? Merita sa iei ceva mai scump sau pictezi la fel de bine cu ceva mai ieftin?

Am sa incerc sa raspund la aceste intrebari si sa alcatuim un "must have" pentru incepatorii in pictura.


1. Ce culori trebuie sa aleg?

Primul pas in alegerea culorilor este raspunsul la intrebarea: ulei sau acril? Amandoua sunt de incercat, zic eu. In timp ce culorile de acril se usuca mai repede si sunt mai ieftine, culorile de ulei au beneficiul ca-ti permit retusuri ulterioare si poti incerca mai multe tehnici. Pentru incepatori va fi mai usor sa lucreze cu culori pe baza de apa dar sentimentul pe care-l incerci privind o lucrare al carei luciu special indica folosirea culorilor de ulei este unul deosebit.

Pretul este iarasi un criteriu care trebuie avut in vedere. Exista mai multe tipuri de culori, in functie de cantitatea de pigment folosita si de calitatea liantilor. Cauta sa gasesti acele vopsele care contin mai mult pigment si mai putin liant. In general, cele cu procent mare de pigment sunt mai scumpe. Sunt cele pe care le gasesti in categoria "calitate profesionala", si, datorita procentului de pigment, au un colorit mai vibrant. Urmatorul nivel, ceva mai ieftin, este "calitatea studenteasca". Este si cea pe care o recomand. Dar, fereste-te de vopsele mai ieftine decat acestea, respectiv de vopselele pentru elevi.

Un alt aspect este alegerea efectiva a tonurilor de culoare. Daca la tempera poti alege o trusa cu mai multe culori, la acril si ulei incearca sa alegi tuburi singulare de culoare si sa-ti faci singur o trusa de baza din urmatoarea paleta cromatica:

- alb de titan

- albastru ultramarin

- albastru cobalt

- albastru de prusia

- rosu purpuriu (vermilion)

- rosu carmin

- galben cadmiu

- galben lemon

- ocru galben

- umbra arsa

- siena arsa

- verde smarald

- negru

2. Pe ce suport pictez?

Asta este mai usor de hotarat acum ca stii cu ce culori vei lucra. Daca alegi acuarela, ai nevoie de hartie speciala. Trebuie sa stii ca hartia mai groasa este mai buna. Daca este prea subtire, cand aplici acuarelele cu apa hartia se va deforma - va face valuri.

Pentru acril si ulei, panza pe care o vei alege trebuie sa fie tratata cu grund. Ideale sunt 3 straturi de grund. Suportul poate fi carton sau sasiu, in functie de preferinte si metoda de lucru.

3. Ce pensule trebuie sa cumpar?

Aici este putin mai complicata alegerea dar nu imposibila, totusi. In primul rand pensulele sunt clasificate dupa tipul de par: avem pensule cu fir sintetic - recomandate pentru acril, si pensule cu par natural - recomandate pentru ulei si acuarela. De asemenea, varful pensulelor difera ca forma si marime. Pensulele cu varf subtire sunt mai bune pentru detalii si portiuni mici, chiar caligrafie in timp ce pensule late folosim mai mult pentru fonduri. Iti poti face o trusa de 12-15 pensule, de diferite marimi si forme, pe care sa le folosesti in functie de culorile alese. Ca o regula generala insa, nu uita sa le speli dupa fiecare utilizare. Le vei avea mai mult timp si vor fi in stare buna.

4. Accesorii de pictura: necesare sau nu?

Ca si accesorii de pictura iti recomand o paleta pentru amestecarea culorilor, o godeta pentru apa, ulei sau terebentina, un mediu de dilutie in cazul uleiurilor, eventual un ulei de in. Sigur, paleta accesoriilor este mult mai mare si cu timpul probabil le vei incerca pe toate. Pentru inceput insa nu trebuie sa te aglomerezi cu studiul mediilor de pictura si a efectelor obtinute.

Un sevalet nu este absolut necesar dar iti recomand sa investesti intr-unul ca sa ai mai multa libertate de miscare si o pozitie corecta.

5. Materiale de firma (sau ce branduri sa alegi)?

Chiar daca esti incepator, sau mai ales pentru asta, nu face rabat la calitate. Produsele proaste nu te vor ajuta sa exersezi tehnicile existente si iti vor aduce numai frustrari. Culorile si materialele de calitate au o durata de viata extinsa si se intretin mai usor.

Panza de bumbac pe sasiu trebuie sa aiba grosime de minim 280 grame/mp pentru incepatori. daca vi se pare prea subtire puteti incerca una de 315-320 gr/mp sau chiar de 380 gr/mp.

Hartia de acuarela o gasesti la bloc. Cauta una cu grosime minima de 200 gr/mp.

Culorile de pictura le gasesti de la diverse firme, in ambalaje cu dozaje diferite. Cauta firmele care au paleta de culori mare, de minim 25-30 de nuante, verifica saturatia de pigment si opacitatea. Iti recomand gama Classic de la Maimeri care are pana la 85 de nuante vibrante.

In cazul pensulelor, iti recomand Tintoretto 812 sau Tintoretto 350 pentru pictura in ulei. Ambele game sunt din par natural, de porc, difera marimea manerului, mai lung sau mai scurt. La cele cu fir sintetic gama Pictor acopera toate stilurile si sigur gasesti ceva care te va ajuta.


Pana la urma cea mai importanta ramane dorinta de a picta. Daca o ai, nu mai sta pe ganduri, hai in magazinul de pictura si te ajutam noi sa iti faci o trusa adecvata. La nevoie, iti dam si cateva lectii ;-)





Atelier Arcada Studio, Str Griviței 10, Buzau, +40 733 272 232
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți