Pictori buzoieni
Ideea acestui articol mi-a venit in urma participarii la vernisajul domnului Petre Chitan de la Galeriile de Arta unde am vazut multi artisti buzoieni veniti sa-l sustina, artisti printre care se numara decanul de varsta al picturii buzoiene, domnul Gheorghe Ciobanu, maestrul Marian Nica precum si nume mai noi ca Aura Cosma sau Nicoleta Ungureanu.
De la renumitele flori ale domnului Chitan si pana la neconformismul policromatic al lui Florin Menzopol, scena picturii buzoiene este plina de artisti maturi, consecventi, demonstrati dar si de tineri debutanti si aspiranti la gloria recunoasterii publice.
Decanul de varsta, pictorul Gheorghe Ciobanu, este reprezentativ pentru inovatie in arta, tehnica ceracolor a domniei sale fascinand sufletul multor privitori. Cu numeroase expozitii in tara si peste hotare, artistul atrage numeroase comentarii pozitive dar si recunoasterea internationala cu expozitii in Italia, SUA, Elvetia.
Mai tanarul sau confrate, Marian Nica, buzoianul care si-a dedicat intreaga viata picturii la sevalet, este recunoscut pentru miile de tablori facute in atelierul sau din strada Independentei, acolo unde nu trece o zi fara sa picteze. Aduce in prim-planul picturii sale viata citadina, contemporana si culorile calde, solare.
In acelasi registru, Emil Ciubotaru aduce picturii sale tehnica cutitului pe panza, peisaje sublime, culori vibrante si o varietate de teme care l-au ajutat sa fie apreciat in expozitiile la care a participat precum si sa-si castige un loc in inimile buzoienilor care-l indragesc si ii viziteaza de fiecare data expozitiile.
Leonard Tuclea este unul dintre cei mai interesanti artisti buzoieni, care, fara sa fi absolvit vreo facultate de arta , expune la Academia Romana si se bucura de recunoasterea si aprecierea unor maestri consacrati. A mostenit talentul pe linie materna si a dovedit ca se poate trai exclusiv din pictura. A adus pictura mai aproape de buzoieni prin numeroase expozitii neconventionale si a impresionat cu stilul original.
Ajungand in perioada mai recenta, de dupa Revolutie, remarcam traiectoria ascendenta a pictorului Ciprian Dumitrache, cu numeroase expozitii in tara si in strainatate, cu un stil abstract, eclectic, in care arhitectura spatiului se descompune pana la linii primare.
Cu un debut tarziu in pictura, Catalin Negoita se remarca in primul rand prin tematica abordata si transpusa intr-un mod foarte personal pe panza. Aproape ca nu mai poti vorbi de pictura in tablourile lui, sentimentul ca povestea din spatele culorii este prioritara devine foarte acut cand privesti lucrarile sale. In culori inchise, un joc de umbre continuu te face sa te intrebi cine este omul din spatele lucrarii si carei formatiuni profesionale apartine.
Mai tanara Ema Dragan, Zoraema dupa cum semneaza, este un talent nativ care a inceput sa picteze cand a simtit nevoia. Picturile ei sunt foarte apreciate in toata tara si peste hotare, are numerosi admiratori care rezoneaza cu starile transmise de ea in picturi.
Incepand cu pictorii recunoscuti in urbea noastra, de care auzim vorbindu-se de ani de zile, si ajungand la mai tinerii Ana Maria Bogles, Ciprian Dumitrache, Claudiu Stefan Ene, Nicoleta Ungureanu, Viorica Serbanoiu, Ema Dragan sau Catalin Negoita, ne dam seama ca zona artistica buzoiana este bine reprezentata. Stiluri diferite, consacrati sau nu inca, artistii buzoieni isi merita locul in inimile noastre. Aceasta scurta trecere in revista nu se vrea a fi un tablou complet al picturii buzoiene ci numai un imbold catre cunoasterea si recunoasterea muncii lor, uneori de o viata.